joi, 20 septembrie 2012
Cum sa nu ne suparam niciodata
La finalul unei experiente inedite traite intr-o sedinta de yoga – pentru prima oara in viata mea – profesoara care ne-a antrenat ne-a tinut un discurs din care am retinut cateva lucruri esentiale.
Oamenii liberi – ne-a spus dumneaei – nu se supara niciodata. Pentru ca, atunci cand iti traiesti viata cu seninatate, demnitate si libertate, esti multumit cu tot ceea ce ai in viata. Iti place existenta ta, asa cum e ea. Te bucuri de frumusetea trupului si a mintii tale, pentru ca fiecare dintre noi are, inainte de toate, calitati care ne pot face sa fim mandri, nu defecte de care sa ne rusinam. Iei din oamenii care te inconjoara doar partea buna, iar in cazurile rare si absurde in care nu gasesti la ei nicio parte buna, asezi intre tine si cei care ti se arata incompatibili un zid de nepasare sau o distanta care sa te apere de orice mahnire sau nervozitate.
Te detasezi de bunurile materiale, fiindca intotdeauna necazurile vin de la simtul posesiei si grija pentru bunurile achizitionate sau dorite. Mananci mai putin, fiindca nu traim ca sa mancam, ci mancam ca sa traim. Renunti la obiceiul de a te repezi sa intinzi masa de cate ori iti intra cineva in casa, ca si cum la tine ar fi restaurant. Iar daca totusi asezi pe masa o mancare sau o bautura, nu insiti ca oaspetele tau sa ia din ele. Daca nu a luat, inseamna ca nu ii trebuia, iar tu n-ai niciun motiv sa te simti jignit de gestul sau de om liber.
Politetea nu inseamna sa faci ce vor altii, ci sa fii impacat ca faci ceea ce iti doresti tu, conform nevoilor, viselor sau aspiratiilor tale. Iar daca altii nu fac ce te astepti tu sa faca, zambesti si mergi mai departe, pentru ca e firesc sa fie asa.
Nu stiu daca am reusit sa invat miscarile de yoga sau celebra respiratie yoghina. Dar stiu singur ca voi tine minte aceste cateva sfaturi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)