joi, 13 februarie 2014












Dacă nu percepi sursa,
rămâi poticnit în confuzie și în întristare.
Când îți dai seama de unde vii,
devii îngăduitor în mod firesc,
dezinteresat, bucuros,
bun la inimă ca o bunică,
demn ca un rege.
Cufundat în minunea lui Tao,
te poti descurca cu orice iti aduce viața în cale,
iar când vine moartea, esti pregătit.

TAO TE CHING - Stephen Mitchell
Cunoaşte-te pe tine însuţi" stă scris deasupra intrării în templul lui Apollo din Delphi, locul celebrului oracol al antichităţii. Dar vechii greci nu erau singurii care considerau acest îndemn la introspecţie adevărata cheie a înţelepciunii. Orice persoană cât de cât conştientă ajunge la un moment dat să se confrunte cu provocarea cunoaşterii de sine. Şi, de îndată ce ne pornim pe acest drum al autocunoaşterii, începem să percepem diferenţa dintre sinele pe care îl observăm în tot acest proces şi Sinele nostru mai mare, Observatorul.

Trăim timpuri ale comunicării enorme ca volum, dar minime ca intensitate.
Astfel că, în ciuda mijloacelor cu tehnologii avansate, ne înstrăinăm nu numai de
ceilalti, dar si de noi însine. Editura Elena Francisc propune de fapt, prin cărtile pe
care le scoate, instrumentele întoarcerii către ceea ce suntem cu adevărat: fiinte
spirituale.
Astfel au ajuns în mâinile cititorilor din România autori uriasi precum Stanislav Grof sau Ken Wilber, Richard Moss sau John Welwood, asta ca să-i pomenim numai pe câtiva dintre ei. Elena Francisc Publishing a selectat aceste cărti în primul rând pe criteriul utilitătii pentru aceia care se află în căutare de sine, pentru aceia care nu se multumesc cu răspunsurile standard la întrebările pe care ni le punem în secolul 21. Fie că pot fi încadrate în domeniile psihologiei, spiritualitătii, comunicării sau chiar ale metafizicii, aceste cărti au în comun faptul că ele pot induce schimbări în modul în care privim lumea si pe noi însine. Sunt cărti care, cu adevărat, ne pot schimba viziunea asupra lumii.
Niciodată aceste cărti nu vor fi un mare succes de piată, pentru că putini dintre noi sunt dispusi să părăsească viziunea confortabilă dar restrictivă a ceea ce credem că stim. Însă, sunt din ce în ce mai multi aceia care simt că răspunsurile conventionale la marile întrebări ale existentei, nu le mai sunt de ajuns. 


”Despre ce sunt cărtile pe care le publicati dvs?” ar putea întreba cineva.
Despre suflet, despre inimă, despre fiintă. Despre căutare.” Acesta ar fi, simplu, răspunsul nostru.