vineri, 9 august 2013

"Your life, as it is, is tailor-made for your next step
Awakening to your true nature as the Supreme reality." ~ Mooji     
 Evocarea comuniunii şi unităţii Microcosmosului fiinţei noastre cu întregul Macrocosmos. Pentru aceasta, putem recurge la urmatoarea idee forţă benefică: „Întreaga mea fiinţă fizică şi subtilă este perfectă şi armonioasă; eu sunt una cu Macrocosmosul manifestat în miliarde de nume şi forme. Sunt mereu plin de bunătate faţă de cei din jurul meu şi îi ajut în mod altruist atunci când ei au nevoie de aceasta.”
• Interiorizare şi abordare plină de conştiinciozitate a practicii HATHA YOGA. Aspiraţie, fervoare.
• Efort dozat cu înţelepciune; atenţie, calm, vigilenţă.
• Concentrare fermă asupra uneia dintre zonele trupului, asupra uneia dintre funcţiile sale, asupra unor elemente specifice ale practicii, ori asupra imobilităţi trupului.
• Conştientizarea existenţei a două faze sau etape în cazul fiecărei ASANA: faza pasivă şi faza activă.
• Relaxarea trupului, a psihicului şi a mentalului înainte şi după realizarea unei ASANA, simultan cu perceperea şi asimilarea prin rezonanţă ocultă a energiei subtile care este specifică ASANA-ei respective.
• Necesitatea de a realiza exerciţiile specifice de încălzire înaintea începerii şedinţei de HATHA YOGA.
• Respectarea cu stricteţe a ordinii de execuţie a posturilor corporale.
• Stabilirea prealabilă a unui mod adecvat de a respira, înainte de realizarea efectivă a ASANA-ei.
• Detaşarea, lipsa forţării, lipsa competivităţii.
Practica ASANA-elor trebuie realizată în mod perseverent, însă fără spirit de competiţie. Prin ea însăşi, HATHA YOGA reprezintă un stil de viaţă complet diferit de cel modern. Chiar şi atunci când unii aspiranţi yoga nu pot realiza perfect de la început posturile corporale, datorită unor limitări de ordin fizic, practica posturilor yoga are întotdeauna un efect benefic din punct de vedere psihosomatic, dacă atenţia este focalizată în mod corespunzător asupra execuţiei şi dacă sunt respectate anumite principii fundamentale:
• În timpul practicii ASANA-elor, vom urmări să privim fiecare atitudine corporală pe care o realizăm ca fiind o poartă deschisă spre spiritualitatea profundă, spre revelarea Sinelui Nemuritor ATMAN;
• Se recomandă ca practica HATHA YOGA să fie realizată într-un loc bine aerisit, retras, liniştit. Este bine ca solul pe care se practică să nu fie nici prea dur, dar nici prea moale (în acestă direcţie se recomandă să se realizeze exerciţiile de HATHA YOGA pe o pătură îndoită în două sau chiar în patru, ori pe un izopren de mărime adecvată); în felul acesta se va evita apariţia disconfortului sau a durerii în unele regiuni ale trupului;
• Pe întreaga durată a realizării şedinţei de HATHA YOGA, este bine să respirăm doar pe nas (cu excepţia cazurilor în care tehnica de realizare a anumitor tehnici yoghine cere altfel). De asemenea, vom menţine ochii închişi, pentru a ne interioriza cât mai bine. Se recomandă, de asemenea, ca şedinţa de ASANA-e să se încheie întotdeauna cu una sau mai multe posturi corporale inverse, urmate de relaxarea profundă şi de o scurtă meditaţie;
• Fiecare execuţie a unei ASANA-e trebuie să cuprindă patru faze distincte: pregătirea execuţiei; realizarea efectivă a ASANA-ei; menţinerea posturii corporale un timp suficient de lung; revenirea în poziţia iniţială şi conştientizarea efectelor subtile specifice;
• Dacă practicantul nu poate realiza în mod corect sau nu poate efectua chiar deloc o anumită postură corporală din cauza unui handicap de natură fizică, se recomandă folosirea vizualizării creatoare: se va imagina mental realizarea posturii, cu o cât mai mare claritate, ca şi cum aceasta ar fi executată perfect de către persoana respectivă;
• Înţelegerea profundă a necesităţii de a aplica în orice situaţie de viaţă non-violenţa (AHIMSA), care atrage după sine starea de calm şi pace lăuntrică;
• Şedinţa de ASANA-e trebuie integrată la momentul potrivit în raport cu alte elemente de practică HATHA YOGA (cum ar fi PRANAYAMA – controlul respiraţiei, MUDRA-ele – gesturi specifice de punere în rezonanţă cu anumite energii gigantice din Macrocosmos, BANDHA-ele – contracţile specifice care sunt realizate în anumite zone ale trupului etc.)
• Relaxarea tuturor zonelor trupului, fie că ele contribuie sau nu la menţinerea posturii fizice care este atunci realizată. Să ne amintim mereu că progresul real în practica HATHA YOGA survine atunci când tehnicile şi procedeele sunt realizate într-o stare de calm şi profundă relaxare.
• Fiecare tehnică şi exerciţiu yoga trebuie însoţite de o focalizare corespunzătoare a minţii, ceea ce ne face să fim conştienţi de efectele care survin atunci în fiinţa noastră.
Îngerii păcii
 Idee-forţă: „Îmi deschid pe deplin sufletul către Dumnezeu şi mă odihnesc în pacea iubirii divine.”
Simbolism: porumbeii zburând simbolizează atât eliberarea de temerile noastre cât şi efectele benefice ale stării de pace interioară, calmul şi mulţumirea de sine.
 Funcţia angelică: De a ne ghida sufletele către serenitatea şi armonia divină.
Darurile spirituale pe care ni le oferă: Aceşti îngeri ne ajută să găsim întotdeauna soluţiile cele mai potrivite la conflictele şi tensiunile cu care ne confruntăm şi să trăim împăcaţi cu noi înşine.
Aceşti îngeri ne oferă şansa de a ne manifesta liber, îndeplinindu-ne astfel dorinţele, şi ne inspiră să avem atitudinile cele mai elevate. Ei ne ajută, de asemenea, să ne integrăm armonios în ciclurile vieţii şi să ne respectăm firesc legile universului. Ne susţin să ne înlăturăm rapid temerile şi să credem în forţa  Binelui Divin. Conflictele noastre interioare sunt sursa a nenumărate suferinţe, eşecuri şi pierderi. Îngerii Păcii ne conferă maturitatea necesară pentru a depăşi cu succes toate aceste tensiuni, pentru a atinge o stare de seninătate şi echilibru lăuntric. În acest fel evenimentele vieţii noastre vor căpăta noi şi profunde semnificaţii.
Îi rugăm pe Îngerii Păcii să aducă pacea pe planeta noastră, în familia noastră şi, mai presus de toate, în inima noastră. Vom dobândi în acest fel certitudinea că reprezentăm o semnificativă parte a Creaţiei şi că rolul pe care îl avem de îndeplinit reprezintă o adevărată misiune spirituală, care ne va accelera evoluţia.
Îi rugăm pe îngerii Păcii să ne aducă pacea în suflet, în inimă şi în spirit. Când dobândim starea de detaşare şi calm interior, conflictele exterioare nu mai pot avea nici o influenţă asupra noastră. Îngerii Păcii ne ghidează către situaţiile cele mai favorabile şi către oamenii echilibraţi şi armonioşi. Ne oferă darurile lor şi ne îmbrăţişează mereu cu iubire.


"Timpul, aceasta veche balanta de aur care judeca si plateste." - Victor Hugo
"Viata este un singur drum in spatele nostru, dar o multime inaintea noastra." - Paul Carvel
"Numai cu inima poti vedea cu adevarat ceea ce este invizibil pentru ochi." - Antoine de Saint-Exupery
"Haideti sa ne intampinam mereu unul pe altul cu zambete, pentru ca zambetele sunt inceputul iubirii." - Maica Tereza
"Tine-ti chipul in soare si nu vei vedea umbra." - Helen Adams Keller
"N-am fi învăţat niciodată să fim curajoşi şi răbdători dacă exista doar bucurie pe lume." - Helen Adams Keller
 "Cel mai bun rezultat al educaţiei este toleranţa."-  Helen Adams Keller
 "Optimismul este credinţa care duce la îndeplinire. Nimic nu poate fi realizat fără speranţă şi încredere." - Helen Adams Keller
 "Caracterul nu se poate dezvolta în linişte şi pace. Numai prin încercare şi suferinţă se poate întări sufletul, însufleţi ambiţia şi atinge succesul." - Helen Adams Keller
"Calmul este leagănul puterii." - Josiah Gilbert Holland