miercuri, 26 iulie 2017

1. Rezolva toate confictele inainte sa pleci
Secretul nu consta in a nu avea conflicte, ci in a le rezolva pe cat de curand posibil.
Shukla relateaza povestea lui Shri Ram Sagar Mishr, un carturar sanscrit din vremea sa. Mishr era cel mai mare din cei 6 frati si era mai apropiat de cel mai tanar. Cu ani in urma, o cearta urata intre cei doi frati a dus la construirea unui zid care a despartit casa in doua.
In ultimele sale zile, Mishr a mers la pensiune cerand sa-i fie rezervata camera cu numarul 3. Era convins ca va muri in a 16-a zi de la venirea sa. In cea de-a 14-a a spus: „Rugati-l pe fratele meu instrainat de 40 de ani sa vina sa ma vada. Aceasta amaraciune imi apasa pe inima. Sunt nerabdator sa rezolv orice conflict.”
A fost trimisa o scrisoare. In cea de-a 16-a zi cand a sosit fratele mai tanar, Mishr l-a tinut de mana si l-a rugat sa darame zidul care impartea casa. Si-a rugat fratele sa il ierte. Amandoi fratii au plans si in mijlocul unei propozitii, Mishr a incetat sa mai vorbeasca. Fata lui a devenit calma. In secunda urmatoare, s-a dus.
Shukla a vazut aceasta poveste desfasurandu-se in multe forme de-a lungul anilor. „Oamenii cara atat de mult bagaj inutil de-a lungul intregii lor vieti doar pentru a vrea sa renunte la el la sfarsitul calatoriei lor. Secretul nu consta in a nu avea conflicte, ci in a le rezolva pe cat de curand posibil”, spune Shukla.
2. Simplitatea este adevarul vietii
A gasi multumire in mai putin este secretul pentru a avea mai mult.
„Oamenii inceteaza sa manance mancare pretentioasa cand stiu ca urmeaza sa plece. Ceea ce multi oameni inteleg in ultimele lor zile este ca ar fi trebuit sa traiasca o viata simpla. Este lucrul pe care il regreta cel mai mult”, spune Shukla.
O viata simpla, explica el, poate fi obtinuta cheltuind mai putin. Cheltuim mai mult ca sa acumulam mai mult si prin urmare cream mai multa nevoie. A gasi multumire in mai putin este secretul pentru a avea mai mult.
3. Filtreaza trasaturile rele ale oamenilor
Invata sa vezi binele din oameni si sa te concentrezi asupra partilor lor pozitive.
Shukla sustine ca fiecare persoana are nuante de bine si rau. Insa in loc sa respinga oamenii „rai” din prima, trebuie sa gasim trasaturile bune in ei. Faptul ca simtim amaraciune cand ne gandim la anumiti oameni vine din faptul ca ne concentram pe partile lor negative. Totusi, daca te concentrezi pe trasaturile lor bune, petreci acel timp cunoscandu-i mai bine sau poate chiar iubindu-i.
4. Fii dispus sa ceri ajutor de la ceilalti
Trebuie sa ii ajutam pe ceilalti, insa si mai important este sa cautam ajutorul atunci cand avem nevoie de el.
Sa stii si sa faci totul de unul singur te poate face sa te simti mai puternic insa te limiteaza din a absorbi ce au invatat ceilalti. Shukla crede ca trebuie sa ii ajutam pe ceilalti, insa si mai important, trebuie sa avem curajul sa cautam ajutor cand avem nevoie.
Fiecare persoana din lume stie mai multe decat noi intr-o anumita privinta. Si cunostintele lor ne pot ajuta doar daca suntem deschisi catre ele.
5. Gaseste frumusete in lucrurile simple
Opreste-te si apreciaza un sunet. Ca si cum nu l-ai mai auzit niciodata pana acum...
Mukti Bhavan canta Bhajan pline de suflet si cantece devotionale indiene de trei ori pe zi. „Anumiti oameni, spune el, se opresc si admira o nota sau un sunet al instrumentelor ca si cum nu l-ar fi auzit niciodata, chiar daca l-au auzit. Se opresc sa il aprecieze si gasesc frumusete in el”.
Insa acest lucru nu este valabil pentru toti, a adaugat aecsta. Oamenii care sunt prea critici sau prea mandri sunt cei carora le este greu sa gaseasca bucurie in lucrurile marunte deoarece mintile lor sunt preocupate cu lucruri „aparent” mai importante.
6. Acceptarea este eliberare.
Cand nu esti in negarea unei probleme, ai puterea de a-i gasi o solutie.
Majoritatea oamenilor se eschiveaza sa accepte lucrurile prin care trec. Aceasta negare constanta cauzeaza in ei emotii care sunt extrem de periculoase. Doar cand iti accepti situatia devii liber ca sa decizi ce sa faci in privinta ei. Fara acceptare, esti intotdeauna in spatiul gri.
Cand nu esti in negarea unei probleme, ai puterea de a gasi o solutie.
Indiferenta, evitarea si negarea unui anumit adevar, crede Shukla, cauzeaza anxietate: dezvolta frica acelui lucru intr-o persoana. Accepta in schimb situatia astfel incat sa fii liber sa gandesti ce vrei sa faci in privinta acestui lucru si cum. Acceptarea te va elibera si te va imputernici.
7. Acceptarea tuturor ca fiind egali iti face munca mai usoara
Ziua in care ii tratezi pe toti la fel este ziua in care respiri usurat...
Secretul dedicarii continue a lui Shukla si determinarea fata de jobul sau solicitant pot fi intelese prin aceasta lectie de viata. El admite ca viata ar fi fost dificila daca ar fi tratat oamenii care au venit la Mukti Bhavan diferit, tinand cont de casta lor, de crezurile lor, de culoarea pielii, de statutul social sau economic. Categorisirea duce la complicatii si ajungi sa nu mai fi de folos nimanui intru totul. „Ziua in care ii tratezi pe toti la fel este ziua in care respiri usurat si te ingrijorezi mai putin in legatura cu cine s-ar putea simti ofensat sau nu. Fa-ti treaba mai usoara”, ne sfatuieste el.

8. Daca/ cand iti gasesti scopul, fa ceva in privinta acestui lucru
Fa ceva pentru ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine...
A-ti constientiza chemarea este minunat, insa numai doar daca faci ceva in aceasta privinta.
Multi oameni, spune Shukla, isi cunosc scopul, insa nu fac nimic pentru a-l realiza, pentru a-l face sa prinda viata. Suprimandu-ti chemarea este mai rau decat sa nu o ai din start. A avea o perspectiva a scopului tau te va ajuta sa masori timpul si efortul pe care trebuie sa i-l dedici. Actioneaza pentru ceea ce conteaza cu adevarat.
9. Obiceiurile devin valori
Cultiva obiceiurile bune pentru a fi capabil sa gazduiesti valori bune.
Shukla ne sfatuieste sa cultivam obiceiurile bune pentru a fi capabili sa gazduim valori bune. Si construirea de obiceiuri bune se intampla de-a lungul timpului, cu practica. „Este precum tonifierea unui muschi; trebuie sa muncesti intens pentru acest lucru in fiecare zi.”
Pana cand nu depui eforturi constante pentru a fi mai drept sau mai bun sau mai increzator sau mai onest sau mai plin de compasiune de fiecare data cand esti provocat, nu te poti astepta sa obtii aceasta calitate.

10. Alege ce vrei sa inveti
Alege sa inveti despre lucrurile care iti bucura cu adevarat inima si mintea.
In vastitatea cantitatii infinite de cunostinte care ne sunt disponibile este usor sa te pierzi si sa devii confuz. „Lectia cheie aici este sa fii atent in a alege ceea ce simti in adancul tau ca o sa fie de valoare pentru tine”, spune el. Oamenii pot impune subiecte si filozofii pentru tine pentru ca ii intereseaza. Si in timp ce trebuie sa le constientizezi sugestiile, cel mai intelept lucru pe care il poti face este sa cercetezi cu amanuntul ce anume iti bucura propria inima si minte.
Cu un zambet pe chipul sau, Shukla spune: „In ultimele zile ale vietii lor, multi oameni nu pot sa vorbeasca, sa mearga sau sa comunice cu ceilalti la fel de usor pe cum obisnuiau sa o faca altadata. Prin urmare se intorc inspre interiorul lor. Si incep sa isi aminteasca de lucrurile care le faceau inima sa cante odinioara, de lucrurile despre care au vrut sa afle mai multe de-a lungul vietii lor si care le imbogatesc zilele acum.”
11. Nu rupi legaturile cu oameni; rupi legaturile cu gandurile pe care le produc
Divortul este cu gandul si niciodata cu persoana...
Rareori te poti distanta de oamenii pe care i-ai iubit sau cu te-ai conectat intr-un anumit fel. Oricum, in orice relatie, de-a lungul drumului, anumite nepotriviri de ideologii fac ca oamenii sa inceteze sa mai comunice. Asta nu inseamna ca nu te mai asociezi cu persoana respectiva. Inseamna pur si simplu ca nu te mai asociezi cu un gand dominant pe care acea persoana il aducea cu ea si ca sa eviti mai mult conflict te indepartezi. Divortul, afirma Shukla, este cu gandul si niciodata cu persoana. A intelege acest lucru inseamna a te elibera de amaraciune si dorinta de razbunare.
12. 10% din ce castigi ar trebui pus deoparte pentru dharma
Nu te agata de tot ce ai, lasa o parte si pentru ceilalti...
Shukla nu defineste Dharma ca pe ceva religios sau spiritual. In schimb, el spune ca este asociata mai mult cu a face bine celorlalti si a se simti responsabil pentru asta. El ne sfatuieste sa dedicam 10% din veniturile noastre pentru a face fapte bune.
Multi oameni doneaza sau fac acte caritabile inspre sfarsitul vietii lor fiindca moartea nu este usoara pentru ei. In suferinta lor, incep sa empatizeze cu suferinta celorlalti. El spune ca cei care au compania persoanei iubite, binecuvantarile strainilor necunoscuti si bunavointa oamenilor in general ies din viata cu gratie si pace. Acest lucru este posibil cand nu te agati de tot ce ai si lasi o parte din ce ai pentru ceilalti.



Un comentariu: