Totuşi, în anumite stări modificate de conştiinţă, unele elemente informaţionale, transmise prin acest câmp, pot ajunge în conştiinţă. Iar aceasta poate conduce la fenomene paranormale ca telepatia şi clarviziunea. Se poate de asemenea, declanşa intuiţia, catalizând actele excepţionale de creativitate.
Ideea unui asemenea câmp a fost anticipată de Aldous Huxley, în ceea ce el numea Filosofia eternă şi de asemenea, dezvoltată de Rupert Sheldrake în celebra sa teorie a câmpurilor morfogenetice. Ideea exprimată de Carl Jung într-una din ultimele sale scrisori este, de asemenea pertinentă şi vine să întărească pledoaria în favoarea existenţei câmpului psi. „Ar trebui să renunţăm să mai gândim în termeni de spaţiu şi timp când abordăm realitatea arhetipurilor” scria Jung în 1961. „S-ar putea ca sufletul să fie fără limite, şi nu un corp deplasându-se în timp. Sufletul nu are deloc noţiunea de spaţiu şi timp”.
Putem să spunem aceasta şi despre câmpul psi, chiar dacă acesta este profund înrădăcinat şi în realitatea fizică.
Conexiunile spontane între creierele umane nu sunt procese rare. Ele ilustrează legături strânse între fenomene din diferite domenii de investigare. Prezenţa unor asemenea interconexiuni în domeniul mentalului şi al creierului, semnifică faptul că fiinţele umane nu sunt sisteme izolateîn ceea ce priveşte schimbul de informaţii. Ele sunt descchise spre lume, nu numai prin intermediul organelor de simţ, ci şi prin faptul că sunt scăldate într-un câmp universal de informaţie.
Cercetările asupra proprietăţilor specifice ale acestui câmp constituie una din cele mai mari sfidări ale ştiinţei contemporane şi ele vor putea duce la legarea acestor intuiţii ale filosofiei cu cercetările ştiinţifice empirice.
Aceasta ar putea conduce la o mai bună cunoaştere a naturii acestor acte excepţionale de creativitatee, care implică un dialog subtil, uneori inconştient şi totuşi fundamental, între doi sau mai mulţi indivizi aflaţi în stare de meditaţie intensă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu