vineri, 11 iulie 2014

mind-body-spirit-wellness2
În articolul trecut îți spuneam câțiva pași care te pot ajuta să te iubești și ți-am dat un exercițiu în fața oglinzii. Îl poți citi/reciti aici. Astăzi îți vorbesc despre legătura dintre minte, trup și suflet și de ce este importantă această legătură în iubirea de sine.

Mintea

 Mintea reprezintă totalitatea gândurilor tale și a proceselor cognitive care au loc, convingeri, prejudecăți. Așadar, cu ajutorul minții gândești. Până aici e simplu. Mintea ta are o realitate a ei, care se formează ca urmare a stilului tău de a filtra informațiile din mediul înconjurător prin simțuri (ce vezi, ce auzi, ce simți, ce miroși, ce guști).
Realitatea fiecăruia este subiectivă pentru că pentru că avem o filtrare diferită, alte experiențe și alte moduri de a capta informația din jur. Pentru unii iubirea înseamnă să audă cuvinte frumoase din partea celuilalt, iar pentru alții înseamnă să vadă fapte concrete. Cineva se simte iubit când este îmbrățișat (simt eu că mă iubește), iar altcineva se poate simți iubit când petrece timp de calitate cu partenerul. Realitățile sunt diferite și este inutil să contrazicem un om spunându-i că Faptele contează!, dacă pentru el este altceva important. Fiecare realitate este adevărată pentru acel om, care are un anumit tip de experiențe, filtrări, emoții, etc.

Corpul


Corpul nostru este mașina noastră care ne transportă unde vrem prin lume. El are inteligența lui proprie și te ajută să fii în siguranță, menținându-ți funcțiile vitale și asigurându-se că ești în siguranță. Indiferent ce ai face, respirația are loc și indiferent cât de ocupat ai fi, inima nu uită să bată.
Acest trup al tău îți dă semnalele de care ai nevoie pentru a știi că ți-e foame, sete, ești supărat, nervos, ai nevoie de aer sau de altceva. Cum spuneam, este inteligent, dar stăm prea rar să-l ascultăm.

Sufletul

În acest caz, mă refer la suflet ca la aspirațiile, pasiunile tale și acea părticică divină din tine, care știe exact cine ești fără măști și care e drumul tău pe care-l poți parcurge cu iubire și ușurință.
Suflet e bucuria care te curpinde când savurezi lucrurile simple ale vieții și ești recunoscător. Muzica minunată din tine care te face să vibrezi, creativitatea care așteaptă să o explorezi și curiozitatea de a trece viu prin viață și a crede cu tărie în scopul tău și al ei (a vieții).

Corpul, mintea și sufletul se influențează reciproc


Dacă neglijezi una dintre părți, celelalte două au și ele de suferit. De aceea se spune că felul în care te prezinți (ca aspect fizic) contează și oamenii își pot face rapid o părere (îndreptățită sau nu).
Ca să înțelegi și mai bine legătura dintre cele trei, gândește-te cum este corpul tău atunci când ești supărat. Spatele este gârbovit, umerii lăsați, capul plecat. Și nu doar poziția corpului se schimbă, ci și chimia din el, așa că este posibil ca într-o perioadă de supărare sau stres să te îngrași sau să slăbești, să ai insomnii sau din contră, să dormi prea mult.  În asemenea perioade, ai mai greu putere să te concentrezi pe suflet și pasiunile tale, scopul tău.

Da, contează!


Da, aspectul fizic spune multe despre noi, însă nu aș judeca felul în care arată cineva, căci fiecare duce propria bătălie ce se ține în interior. Dar ce anume spune aspectul fizic și de ce?
După poziția corpului îți poți da seama de starea emoțională a unei persoane, după gesturile ei poți realiza dacă este timidă, are încredere în ea sau nu, iar felul în care se îngrijește vorbește mult despre iubirea de sine. Atenție, aici nu mă refer la împopoțonat, machiat, defilat prin lume ca la circ, ci la îngrijire. Dacă părul e curat, hainele sunt curate și purtate cu bucurie, etc. Dacă o persoană este de o greutate mai mare, ne putem gândi că emoțiile ei (stres, supărare, lipsuri) au adus-o aici, nu că mănâncă precum sparta.
Formula ar arăta cam așa: Mintea spune “Nu merit iubire”, “nu mă pot iubi pe mine că e egoism”, emoțiile sunt negative la așa dialog interior, iar corpul poate să pară umil, supus, neîngrijit (poate chiar spune că nu-i pasă așa mult de înfățișare), iar sufletul este ignorat și e greu să se concentreze pe scopul și sensul ei. Înțelegi ce legătură mare există între cele trei?
Hai să vedem cum putem cultiva iubirea de sine, având grijă de cele 3 aspecte importante din noi.

Gânduri, convingeri, imagini, dialog intern (minte)

Cultivă gânduri pozitive față de propria persoană și față de lume în general. Citește zilnic ceva drăguț dacă te ajută, repetă alte convingeri decât cele cu care ai fost obișnuit până acum și ține minte că schimbarea nu se va petrece peste noapte, ci este nevoie de efortul tău zilnic. (puțin, cu pași mici, în ritmul tău)
Când ai tendința să te critici sau dacă te gândești că nu te iubești suficient, închide ochii și vezi ce imagine îți vine în minte cu privire la aceste gânduri. Fă imaginea mică, alb negru și imaginează-ți că ai o telecomandă care o poate distanța, așa că mută imaginea departe de tine. Apoi imaginează-ți cum ai arăta, cum ai vorbi și cum ai acționa dacă te iubești. Construiește o imagine pozitivă, care să-ți facă plăcere.
Vorbește cu tine mai frumos. În loc să te judeci și să-ți vorbești pe un ton aspru, schimbă puțin melodia. Știi vorba aia că tonul face muzica? Vorbește-ți altfel (schimbă tonalitatea, timbrul, volumul vocii tale) și încurajează-te mai des. Poți începe cu pași mărunți, de exemplu, să-ți spui: “Hai că poți!”, “Nu-i nimic că nu ai terminat tot ce ai avut de făcut, faci și mâine”, “felicitări, a fost o zi productivă.”

Corpul tău are grijă de tine


Corpul tău îți vrea binele și de-asta funcționează cum poate el mai bine, deși nu tot timpul ai un stil de viață sănătos. El se adaptează și te ajută în continuare. Ascultă-l mai des, vorbește cu el, mulțumește-i că face o treabă minunată și îngrijește-l.
Deși pare superficial, dacă ai grijă de cum arăți și iubirea de sine va mai crește. Și nu este necesar să ai grijă de trupul tău minunat doar pentru că trebuie, ci pentru că este al tău și te sprijină în tot ce faci zi de zi. Dă-i și mâncare sănătoasă (câteva fructe, legume, apă), mișcă-te din când în când, chiar dacă e vorba de un dans în casă și îmbracă-l cu haine care să-ți placă.
Evită să mănânci emoțional și întreabă-te dacă corpul tău simte foame de mâncare sau foame de afecțiune, de socializare, de sens. Doar ascultă-l și vei vedea cum se transformă de la sine și cum te poate el ajuta și mai bine.
Fă colecție de emoții pozitive și vei simți cum răspunde pozitiv și corpul tău prin sănătate, energie, imunitate, vindecare.
(Despre corp și cum îl putem asculta mai bine, despre cauzele îngrășării, a slăbirii, etc, îți voi spune în curând, căci acum fac un super experiment pe mine. În funcție de rezultatele mele + încă câțiva participanți (cobai, dar de bunăvoie), revin aici cu informații.)

Urmează-ți sufletul


Ce anume te bucură? Fă o listă cu câteva activități care te fac fericit și decide acum să le faci măcat o dată pe săptămână, măcar câteva.
Iartă (iartă-te) și privește oamenii din jurul tău cu blândețe și iubire. Indiferent cât de răi ți-ar părea anumiți oameni, ei au doar carcase tari. Cu iubirea ta s-ar putea să nu înmoi carcasa lor, dar cu siguranță vei șlefui și vei înălța sufletul tău (nu, nu la ceruri, ci în fericire și preaplin). Pentru tine o faci, nu pentru ei.
Lasă deoparte neîncrederea și observă cum toate punctele din viața ta se leagă. Caută scopul din spatele experiențelor și urmează-ți inima. Ai încredere în viață, joacă-te, râzi, iar viața te va răsplăti.

Cum ajungi la iubirea de sine?


Te vei iubi necondiționat atunci când vei echilibra cele trei părți descrise mai sus. Când mintea ta nu va mai fi o groapă de gunoi, ci un muzeu de gânduri pozitive și convingeri sănătoase, emoțiile vor fi și ele cu vibrație înaltă, iar corpul tău îl vei vedea precum un templu și-l vei trata cu respect, blândețe. Și sufletul tău va vibra mai înalt și va fi fericit atunci când îți urmezi inima și-ți trăiești viața ta, nu a altora.
Partea bună e că de oriunde ai începe, celelalte părți sunt influențate, așa că începe cu care vrei și cu care ți-e mai la îndemână, doar acționează!
În concuzie
  1. Nutrește gânduri pozitive despre tine, ceilalți și viață. Vorbește frumos cu tine și poartă-te ca și când ai fi prietenul tău cel mai bun.
  2. Ai grijă de corpul tău și cum arăți. Când ieși din casă, aranjează-te puțin, îmbracă hainele care te fac să te simți bine și nu neglija curățenia (păr, unghii, haine, pantofi, etc). Ascultă-ți corpul și vezi ce tip de foame are, apoi ocupă-te de ea. Nu mânca ciocolată când foamea lui este spirituală, căci îți otrăvești și trupul și sufletul. Ascultă-l, mângâie-l, dă-l cu cremă, vorbește cu el. Picioarele cu care mergi nu sunt un dat și nu ți se cuvin, ci sunt un dar. Fii recunoscător și mulțumește-i la fiecare duș, la fiecare pas.
  3. Ascultă-ți sufletul, în liniște. Ce-l bucură? Unde tinde să meargă? Nu-l opri! Doar ascultă-l și urmează-l, căci el știe deja unde trebuie să fii. Ai încredere în viață și viața va avea încredere să-ți dea pe mâini tot ce are mai frumos.

Acceptare, îngrijire, iubire. Asta este ordinea lucrurilor pentru a fi mai simplu și fără forță,  după părerea mea. Poți să mai adaugi dacă vrei și oricum, ia din aceste articole doar ce ți se potrivește. Vezi ce funcționează în cazul tău și apoi iubește-te. Ești singura persoană alături de care orice ar fi, vei trăi. La bine și la rău, gras sau slab, fericit sau trist. Așa că îmbrățișează-te și pupă-ți mâinile muncitoare. Felicită-te! așa…pur și simplu pentru că ești.
Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm
http://entuziasm.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu