miercuri, 14 august 2013

CUM SA FII FERICIT TOT TIMPUL/ How to be happy all the time  - PARAMHANSA YOGANANDA

Cultivarea dorintei pentru lux este cea mai sigura cale de a creste suferinta. Nu fi sclavul  lucrurilor pe care le detii. Limiteaza-ti chiar si nevoile. Petrece-ti timpul în cautarea fericirii durabile sau a bucuriei. Sufletul nemuritor, care nu se schimba, este ascuns în spatele ecranului constiintei tale, pe care sunt pictate imagini întunecate ale bolii, esecului, mortii si asa mai departe. Ridica valul schimbarii iluzorii si stabileste-te în natura ta nemuritoare. Întroneaza constiinta schimbatoare pe ceea ce nu se schimba si pe calmul fiintei tale, stari care sunt tronul lui Dumnezeu. Permite-i sufletului tau sa experimenteze bucuria zi si noapte.

Fericirea poate fi asigurata prin exercitiul de autocontrol, cultivând obiceiurile de a trai simplu, dar de a gândi profund, cheltuind mai putini bani, chiar daca câstigi mai mult. Trebuie sa faci efortul de a câstiga mai mult ca sa îi poti ajuta pe altii sa se ajute singuri. Una dintre legile nescrise ale Vietii este
aceea ca cel care îi ajuta pe altii sa aiba abundenta si fericire va fi mereu ajutat înapoi, si va deveni din
ce în ce mai înfloritor si fericit
. Aceasta este o lege a fericirii care nu poate fi încalcata. Nu este mai
bine sa traiesti simplu si cumpatat si sa devii mai bogat în realitate
?

Sufletul nu îsi poate gasi fericirea pierduta în lucrurile materiale pentru simplul motiv ca acel confort oferit este contrafacut. Pierzând contactul cu fericirea divina din interior, omul spera sa-si satisfaca nevoia pentru ea în pseudoplacerile simturilor. Dar, la nivelurile mai profunde ale fiintei sale, el ramâne constient de starea sa trecuta, divina, întru Dumnezeu. Satisfactia adevarata îl fereste de ceea
ce cauta, pentru ca, în timp ce se grabeste nelinistit de la o placere la alta, el a pierdut de fapt fericirea
întru Dumnezeu
.

Of, orbirea! Cât trebuie sa continui sa suferi de îndestulare, plictiseala si dezgust, pâna sa cauti fericirea din interiorul tau, singurul loc unde poate fi gasita?


Gândeste-te pentru o clipa la ce a vrut sa spuna Iisus când a zis: „Lasa mortii sa-si îngroape mortii" (Matei 8:22). Asta înseamna ca majoritatea oamenilor sunt morti, dar ei nu stiu asta! Nu au nicio ambitie, nicio initiativa, niciun entuziasm spiritual, nicio bucurie în viata.

La ce e de folos sa traiesti asa? Viata ar trebui sa fie o inspiratie constanta. A trai mecanic înseamna sa fii mort în interior, desi corpul tau continua sa respire!

Motivul pentru care vietile oamenilor sunt atât de plicticoase si neinteresante este ca ei depind de canalele superficiale pentru fericirea lor, în loc de a se duce la sursa nelimitata a întregii bucurii din
interiorul lor
.


La ce folos sa petreci atât de mult timp cu lucruri care nu ramân? Drama vietii este faptul ca ea este numai aceasta: o drama, o iluzie.

Prostii, imaginându-si ca piesa este reala si ca va dura, plâng la partile triste, sunt mâhniti ca partile vesele nu pot dura si sufera ca piesa trebuie sa ajunga la final. Suferinta este pedeapsa pentru orbirea lor spirituala.

Dar înteleptul, vazând drama iluziei exterioare, cauta fericirea eterna în Sinele sau.

FERICIREA ESTE O ALEGERE 

Daca vrei sa fii trist, nimeni din lume nu te poate face fericit. Dar, daca alegi sa fii fericit, nimeni si nimic de pe pamânt nu îti poate lua acea fericire.

Daca nu mai speri ca vei putea vreodata sa fii fericit, încurajeaza-te. Nu trebuie niciodata sa îti pierzi speranta. Sufletul tau, fiind o reflectie a Spiritului mereu vesel, este fericirea însasi. Daca tii
închisi ochii concentrarii, nu poti vedea soarele fericirii arzând la sânul tau. Dar, oricât de bine închisi sunt ochii atentiei tale, razele fericirii încearca încontinuu sa strapunga usile închise ale mintii tale.
Deschide portile rabdarii si vei gasi soarele arzator al bucuriei chiar în tine.

Razele vesele ale sufletului pot fi percepute daca interiorizezi atentia. Nu cauta fericirea numai în hainele frumoase, în cinele delicioase sau în alte lucruri care produc confort. Acestea îti vor închide fericirea în temnita exteriorului.

Daca te-ai hotarât sa gasesti fericirea în interiorul tau, mai devreme sau mai târziu o vei gasi.
Caut-o zilnic, printr-o meditatie mai profunda si continua spre interior, si vei gasi cu siguranta fericirea
nemuritoare
. Fa un efort constant de a te duce în interior, si vei gasi acolo cea mai mare fericire.

Fericirea vine nu numai dorind-o cu ardoare, ci si prin vis, gând si prin trairea ei în orice circumstanta. Orice ai face, pastreaza curentul fericirii, râul secret al bucuriei curgând sub nisipurile gândurilor tale si sub regiunea stâncoasa a încercarilor grele.

Unii oameni zâmbesc în majoritatea timpului în care ascund o inima roasa de suferinta.
Asemenea oameni se ofilesc încet în spatele umbrelor unor zâmbete fara noima. Altii zâmbesc uneori,
în timp ce au în spatele acestei suprafete un milion de fântâni de calm si râsete
.

Învata cum sa fii fericit în interior, în inima ta, în pofida tuturor circumstantelor, si spune-ti tie însuti: „Fericirea este dreptul din nastere cel mai divin si cel mai mare - comoara îngropata a sufletului meu. Am descoperit ca sunt mult mai bogat, deasupra visului regilor."

Persoanele cu un caracter puternic sunt de obicei cele mai bucuroase. Nu dau vina pe altii pentru problemele care pot fi regasite în actiunile proprii si în lipsa lor de întelegere. Ei stiu ca nimeni
nu are puterea sa adauge ceva la fericirea lor sau sa o diminueze
, daca ei nu vor permite gândurilor
potrivnice sau actiunilor rautacioase ale altora sa îi afecteze
.


O hotarâre puternica de a fi fericit te va ajuta. Nu astepta sa ti se schimbe situatia, gândindu-te ca acolo se afla problema. Încearca sa fii fericit în toate circumstantele. Daca fericirea ta pare sa depinda de anumite conditii, atunci schimba acele circumstante pentru a putea fi tot timpul fericit.

Nu fi limitat de reguli stabilite, pentru ca exista exceptii pentru orice regula. Poate vei spune: „Daca asta sau asta se va întâmpla, voi fi foarte multumit." Nu astepta. Prinde premiul cel mai mare al fericirii care îti e la îndemâna acum, pentru ca, daca doar speri la fericire, amânând-o în acest mod, te va duce numai la stari de dezamagire.

Fericirea creste cu ceea ce este hranita. Învata sa fii fericit fiind mereu fericit. John a spus:
„Daca voi avea bani, voi fi fericit." Dupa ce a devenit bogat, a spus: „Voi fi fericit daca voi scapa de
indigestia cronica." Indigestia a fost vindecata, dar el s-a gândit: „Daca voi avea o sotie, voi fi fericit."


Casatoria i-a adus numai nefericire. Cea de-a doua casatorie a fost si mai rea decât prima. El a crezut ca
va fi mai fericit daca va divorta de cea de-a doua sotie, si a facut-o. Acum, la vârsta de saptezeci de ani,
el a crezut: „Nu voi fi niciodata fericit daca nu voi fi tânar din nou." Oamenii încearca în acest fel, dar
nu ajung niciodata sa îsi atinga telul fericirii.

Hotaraste-te ca vei fi fericit chiar daca vei fi bogat sau sarac, sanatos sau bolnav, fericit sau nefericit în casatorie, tânar sau batrân, chiar daca vei zâmbi sau vei plânge. Nu astepta ca tu, familia ta
sau ceea ce te înconjoara sa se schimbe înainte ca tu sa poti fi fericit în interiorul tau
. Hotaraste-te sa fii fericit în tine însuti, chiar acum, oricum ai fi sau oriunde ai fi.

Omul modern este mândru de perspectiva sa stiintifica de a vedea realitatea. Permite-mi atunci sa propun ceva: faptul de a analiza viata în sine - într-un laborator, asa cum a si fost. Americanii adora sa experimenteze, atunci de ce sa nu experimenteze chiar pe ei: pe atitudinile lor despre viata, asupra gândurilor si comportamentului?

Descopera ce este viata si cum viata oamenilor ar putea fi îmbunatatita. Descopera ce vor oamenii cel mai mult de la viata si care este cea mai buna cale pentru ei de a realiza dorinta inimii lor.
Afla ce vor sa evite cel mai mult si felul cum pot evita, în viitor, acest musafir „nedorit".

În fizica si chimie, daca o persoana vrea raspunsurile corecte, trebuie sa puna corect întrebarile.
Acelasi lucru este adevarat si în viata. Încearca sa afli de ce atât de multi oameni sunt nefericiti. Apoi, întelegând asta, cauta cea mai buna cale de a atinge fericirea care dureaza.
Poti face ca un tufis de trandafiri al vietii, pe jumatate mort, sa înfloreasca din nou?

Noi ne nastem de obicei cu zâmbete, tinerete, putere, frumusete, sanatate, aspiratii mistice si sperante proeminente. Pe masura ce traim si crestem, începem sa pierdem aceste bogatii, iar trandafirii
din noi încep sa se vestejeasca
. De ce? Trandafirul înfloreste numai pentru a muri. Fericirea noastra vine oare numai pentru a se pierde?

Vrem sa înflorim prin actiuni bune, sa mirosim frumos prin fericire si sa ramânem mereu în amintirile celor care ne pretuiesc. Nu trebuie sa murim devorati de saracie, boala sau suferinta.

Pentru a ne pastra tufisul de trandafiri, trebuie sa îl îngrijim cum trebuie cu apa, cu substante nutritive, ferindu-l de boli si de racoare. Trandafirul fericirii noastre poate creste numai în solul fertil al pacii noastre interioare. Nu poate creste niciodata pe pamântul tare, crud al mentalitatii umane.

Trebuie sa sapam constant spre acea pace cu spada actiunilor noastre bune
. Trebuie sa ne pastram planta fericirii bine hidratata prin spiritul nostru de dragoste si sprijin. Putem fi fericiti numai facându-i pe ceilalti fericiti.

Hrana adevarata pentru copacul fericirii poate fi adusa numai prin meditatie si contactul real cu
Dumnezeu în viata de zi cu zi
. Fara contactul cu sursa Infinita, din care se ivesc toate înzestrarile si
inspiratiile
, nu vom putea niciodata sa crestem perfect si complet
.

Cele mai rele boli care ataca planta fericirii noastre sunt lipsa dorintei de a evolua, autosatisfactia si scepticismul. Raceala inertiei, sau lipsa unui efort clar si constant de a afla Adevarul, este cea mai mare boala din cauza careia planta fericirii noastre sufera.

Fii fericit, acum! Daca reusesti sa gasesti fericire în sufletul tau, atunci chiar daca vei muri mâine si te vei alatura lungii procesiuni de suflete plecate care se misca încet pe coridoarele cu piloni ale secolelor, vei purta mereu cu tine aceasta comoara inestimabila. Odata ce fericirea sufletului îti va apartine, nimeni nu va fi capabil sa ti-o ia, oricât de lunga ar fi calatoria ta spre atemporalitate si eternitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu