SANTOSHA înseamnă în limba sanscrită „mulţumire”. La prima privire pare cea mai accesibilă regulă din codul yoghin etic şi moral, pentru că cere aspirantului să fie mereu cât mai mulţumit cu putinţă. Dar este oare atât de lesne? Dacă ar fi la îndemâna oricui, toţi oamenii ar fi fericiţi! În realitate, nemulţumirea este o plagă a societăţii contemporane, care otrăveşte sufletul şi viaţa majorităţii semenilor noştri.
A fi mulţumit este o atitudine yoghină care se întemeiază pe starea de „egalitate”: a fi senin fără fluctuaţii atunci când totul îţi merge grozav, dar şi atunci când totul merge pe dos; atunci când viaţa îţi surâde, dar şi atunci când toată lumea pare să îţi întoarcă spatele. Şi atunci când eşti sănătos, şi atunci când eşti bolnav sau ai mari dureri. Aşadar, este chiar aşa uşor?
Fundamental şi profund în inima noastră, mulţumirea este hrănită de credinţa fermă în Dumnezeu. Când credem cu tărie că tot ceea ce ne oferă existenţa vine de la Dumnezeu, că orice în acest univers este conform voinţei supreme infinite şi exprimă o tainică necesitate, suntem recunoscători şi deschişi în mod firesc faţă de tot ceea ce se petrece cu noi, în noi şi în jurul nostru.
Sperăm că cititorii care au urmărit seria articolelor despre YAMA şi NIYAMA s-au convins că toate regulile yoghine prezentate ne pot ajuta enorm în atingerea unei veritabile mulţumiri interioare. Toate ne încurajează să renunţăm la anumite obiceiuri negative, cultivând stări spirituale elevate şi armonioase, precum dragostea de adevăr, iubirea pentru celelalte fiinţe, detaşarea, generozitatea, puritatea. În general este imposibil ca un om rău, agresiv, violent, egoist să fie pe deplin mulţumit de ceva. Mereu va avea ceva de obiectat, va fi cârcotaş, mereu criticist, chiar şi când are de a face cu evenimente pozitive sau cu oameni minunaţi.
SANTOSHA înseamnă a vedea întotdeauna partea bună a lucrurilor, a situaţiilor şi a fi în permanenţă împlinit, netulburat. Chiar dacă uneori ni se pare că nu avem prea multă putere de a decide asupra conjuncturilor din viaţa noastră, merită să medităm asupra faptului că putem avea control total asupra propriilor reacţii. În ultimă instanţă noi decidem dacă ne perpelim, ne frământăm şi suferim într-o anumită conjunctură sau suntem detaşaţi, senini, împăcaţi, încrezători în noi înşine, suntem pur şi simplu... mulţumiţi.
Descoperiţi singuri dacă sunteţi cu adevărat mulţumiţi sau nu în fiecare clipă a vieţii voastre. Nemulţumirea este corelată cu o mulţime de stări negative. Iată cele mai uzuale încălcări ale lui santosha:
– supărarea, mânia, revolta, toate sunt incompatibile cu starea de egalitate interioară;
– sentimentul că viaţa este nedreaptă ascunde şi el o mare nemulţumire;
– obiceiul de a trăi proiectat în trecut sau în viitor ne face să ratăm clipa prezentă şi autentica bucurie, care nu poate exista decât în magicul ACUM;
– frustrarea şi dorinţa de a avea mereu mai mult, cultivate intens de societatea de consum, sunt seminţe sigure ale stării de nemulţumire;
– orice gen de frică, stresul, anxietatea, agitaţia, toate alterează rapid starea de mulţumire;
– obiceiul de a critica, bârfa, sunt şi ele incompatibile cu pacea lăuntrică.
SANTOSHA NU înseamnă fatalism, pasivitate şi neputinţă, nu presupune să întâmpinăm cu braţele încrucişate orice s-ar petrece. Înseamnă a accepta totul, e adevărat, împăcaţi cu realitatea, dar acţionând perfect conştient şi creator.
Priveşte jumătatea plină a paharului
Pentru a trăi în spiritul atitudinii spirituale specifică lui SANTOSHA vă recomandăm să cultivaţi permanent:
Optimismul şi gândirea pozitivă. Yoghinii cunosc de mii de ani importanţa fenomenelor de rezonanţă angrenate prin intermediul proceselor mentale. Pentru ei gândirea pozitivă este o regulă de aur, care nu trebuie neglijată sau subestimată. Cultivaţi gândirea pozitivă folosind sugestii benefice de genul: „sunt sigur că voi reuşi”, „în fiecare zi sunt din ce în ce mai fericit”, „sunt mulţumit cu viaţa mea şi încrezător în viitor”.
Liniştea profundă, în special la nivel mental. Învăţaţi să vă controlaţi mintea. Strunirea emoţiilor va fi după aceea mult mai accesibilă. Când vă confruntaţi cu situaţii dificile, aparent nefaste, ciudate, înfricoşătoare, derutante, absurde, urmăriţi să vă opriţi fulgerător gândirea, să intraţi în stare de vid mental. Această pace o să vă ajute să depăşiţi momentele dificile şi să vă stăpâniţi mai uşor impulsurile, menţinându-vă mai mereu într-o stare pozitivă, tonică, stenică, de încredere în sine şi mulţumire.
Buna dispoziţie şi simţul umorului sunt cultivate de cei care înţeleg atotputernicia legii rezonanţei. Veselia ne pune în consonanţă cu anumite energii tainice, binefăcătoare din Macrocosmos, ne ajută să fim mereu spontani şi deschişi faţă de viaţă şi faţă de ceilalţi oameni. Importanţa acestei stări nu trebuie neglijată. Yoghinii consideră că simţul umorului este o trăsătură pozitivă care, alături de alte calităţi fundamentale, caracterizează starea de înţelepciune. Umorul ne ajută ca în mod miraculos să se producă răsturnări spectaculoase de situaţie în viaţa noastră mai ales atunci când ne confruntăm cu momente dificile sau conjuncturi defavorabile. Umorul are o veritabilă forţă alchimică şi, ca yoghini, vă recomandăm să vă dezvoltaţi constant această latură a fiinţei! Dacă ştiţi că sunteţi deficitari la acest capitol (sau chiar refractari), nu vă rămâne decât să vizionaţi comedii reuşite, să citiţi bancuri de calitate, să urmăriţi să faceţi glume cât mai des. Evitaţi însă ironia şi sarcasmul, căci umorul de calitate nu are nimic în comun cu ele!
Credinţa fermă în Dumnezeu este o ancoră care îl menţine pe yoghinul adevărat conectat la stări elevate şi la încrederea în propriile resurse, în viitor şi în dreptatea divină. Toate acestea: convingerea că viaţa este dreaptă şi primim chiar ceea ce merităm, că Dumnezeu ştie exact ceea ce avem nevoie şi va avea mereu grijă de noi, că ceea ce ni se oferă este de multe ori exact ceea ce ne este cu adevărat necesar, ne asigură premisele unei veritabile stări de mulţumire interioară.
Înţelepciunea şi discernământul ne ajută să privim lucrurile, evenimentele, fiinţele şi viaţa în general cu detaşare şi transfigurare, să ne păstrăm o stare egală, să înţelegem care este rostul tuturor evenimentelor şi să punem preţ numai pe lucrurile care merită cu adevărat.
Transfigurarea ne face să privim întotdeauna partea frumoasă şi bună a lucrurilor şi fiinţelor, ne îndeamnă să căutăm şi să descoperim armonia pretutindeni. Atitudinea transfiguratoare trebuie şi ea cultivată de toţi cei care doresc să experimenteze mulţumirea lăuntrică.
Revelarea Sinelui este cheia secretă a atingerii stării perfecte de pace şi de fericire netulburată. Sinele suprem nemuritor ATMAN este comoara noastră nepreţuită, este tezaurul din inima noastră şi totodată destinaţia călătoriei noastre spirituale. Orice pas înainte pe calea revelării Sinelui amplifică şi aprofundează starea de mulţumire interioară care este pentru adevăratul yoghin un mod de a fi.
Pentru aprofundarea lui SANTOSHA vă recomandăm să folosiţi următoarea idee forţă: „Sunt permanent mulţumit (mulţumită) şi cred cu tărie că toate evenimentele din viaţa mea sunt conforme voinţei divine şi vin de la Dumnezeu.” Alte idei forţă care vă pot ajuta să menţineţi această stare şi asupra cărora puteţi medita sunt următoarele:
• Dacă se închide o uşă, Dumnezeu sigur ne deschide, undeva, o fereastră!
• Înţeleptul e fericit şi în Infern, în timp ce prostul suferă şi în Paradis.
Iată câteva situaţii aparent dramatice care pot deveni o oportunitate excepţională de transformare lăuntrică şi de alchimizare, o veritabilă trambulină către stări spirituale de vârf. Toate aceste conjuncturi de viaţă sunt de regulă privite cu acută nemulţumire de majoritatea oamenilor, iar aici discutăm ce trebuie să facem din perspectiva menţinerii lui SANTOSHA – starea de mulţumire interioară.
Situaţie Starea
comună Ce ne învaţă înţelepciunea? Ce putem face constructiv pentru a depăşi situaţia în mod spiritual Idee-forţă sau autosugestie pozitivă
Moartea unei fiinţe dragi Suferinţa despărţirii şi a pierderii, teama de dispariţie fizică Moartea este doar o trecere către o altă lume. Fiinţa respectivă nu a dispărut, ci a trecut într-o altă dimensiune. Putem face ceva pozitiv pentru sufletul celui drag: binecuvântări, ofrandă de lumină, meditaţie În realitate, suntem cu toţii nemuritori. Sinele nostru suprem, ATMAN, este veşnic.
Ne pierdem serviciul, ne pierdem casa Descurajare, insecuritate, depreciere personală,
stres Tot ceea ce ne este necesar ne este disponibil în fiecare moment din resursele infinite ale Macrocosmosului. Putem aplica tehnici specifice de vizualizare şi mentalizare, punând în acţiune legea succesului. Dumnezeu ştie care sunt necesităţile noastre şi ne ajută la momentul potrivit.
Ne părăseşte iubitul/iubita Suferinţă, tristeţe, deprimare, gelozie Toate momentele fericite pe care le-am petrecut împreună ne aparţin în continuare şi le putem evoca oricând pentru a le retrăi Putem face meditaţii cu iubitul ideal (femeile), respectiv iubita ideală (bărbaţii). Ne raportăm atunci la bărbatul interior, respectiv femeia interioară. Iubesc mult şi sunt iubit tot mai mult (când cultivăm o stare de iubire atragem către noi o relaţie amoroasă ideală).
Frustrarea amoroasă Iritabilitate, nervozitate, anxietate Energia amoroasă stagnantă poate fi sublimată prin tehnici yoga şi transformată în forme superioare de energie. Trebuie să practicăm cu tenacitate exerciţii yoghine de sublimare, inclusiv tehnici de concentrare şi meditaţie. Energia amoroasă este un rezervor foarte preţios de energie pe care o transform în creativitate, iubire, dinamism, înţelepciune...
Gelozie O stare chinuitoare, obsesivă, în care fiinţa iubită ne inspiră o mulţime de sentimente negative. Gelozia nu are nimic de-a face cu iubirea, este un sentiment meschin pe care nu trebuie să-l întreţinem şi să-l tolerăm. Vom face meditaţii prin care să alchimizăm această stare mizerabilă. Vom urmări de asemenea să ne raportăm cât mai mult la Sinele fiinţei iubite. Iubirea este fericire. Aprofundez iubirea şi sunt mereu mai fericit şi depăşesc cu succes gelozia.
Boală gravă Spaimă că nu ne putem vindeca, suferinţă fizică, pesimism, descurajare Mă raportez instantaneu la cazuri vindecate Vom urma un tratament naturist adecvat, susţinut de o practică yoga constantă. În fiecare zi mă simt din ce în ce mai bine. Am deplină încredere în vindecarea mea completă.
Dureri fizice acute Suferinţă, spaimă, durere. Orice durere, mai devreme sau mai târziu, va trece. Nu lupt cu durerea, ci o accept cu înţelepciune. Lupt pentru eliminarea cauzelor ei. Putem face meditaţie, pe cât posibil continuu, urmărind să ne golim mintea de alte gânduri. Mă retrag în inima spirituală şi trec dincolo de durere.
În ciuda eforturilor noastre, nu reuşim să realizăm anumite lucruri pe care ni le-am propus Descurajare, nemulţumire, iritare, plictiseală Nici un efort nu este niciodată zadarnic. Toate eforturile într-o direcţie pozitivă se acumulează şi vor rodi la momentul oportun. Putem să ne dezvoltăm capacitatea de sinteză, privind problema în ansamblu şi stabilind un plan detaliat de acţiune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu