duminică, 13 octombrie 2013

În căutarea sensului vieții tale

Noi, oamenii, suntem mari căutători de semnificații și sens! Însă, de cele mai multe ori, nu găsim ceea ce căutăm pentru că trăim într-o lume care nu are tot timpul răspuns la nevoile noastre. Astfel, dacă nu primești ceea ce îți dorești înseamnă că TU ești cel care trebuie să găsești semnificația și sensul. În plus, trebuie să găsești răspunsuri care să te și ajute în a trece peste perioade grele. Practic, suntem proprii autori ai sensului nostru! Dar ce ne facem atunci când nu ne descurcăm singuri, când nu știm exact ce vrem? Iți cauți un “partener de călătorie”; pentru că asta este un psiholog – cineva care te însoțește până ajungi la destinația dorită de tine. Dar pentru a face asta trebuie să te faci auzit și să te lași văzut. E nevoie să fi sincer cu tine și cu cel de lângă tine pentru a putea beneficia de drumul vostru împreună. De ce? Pentru că soluțiile psihologului sunt inspirate de oameni, de ce spui tu.
buzz2
Pentru că știe exact mecanismele care stau în spatele unei decizii, a unei emoții, a unei reacții. Pentru că obiectivul vostru principal este să construiți un trecut mai bun. Adică, odată ajunși la destinație, să puteți privi în urmă spunând: “a fost o călătorie frumoasă, mă simt pregătit să construiesc noi amintiri plăcute!”
În tot acest parcurs, psihologul încearcă să construiască în tine altceva cu scopul de a avea experiențe care să te satisfacă. Dar cum face asta? Generic spus, prin două elemente importante: a. conținutul – ce îți spune efectiv, cuvintele pe care le auzi și b. procesul, care este cel mai important – felul în care îți spune acele cuvinte, felul în care le combină astfel încât să te ajute să înțelegi ce se întâmplă, felul în care le articulează pentru a deveni conștient de situația în care ești și felul în care le transmite pentru a te face să schimbi ceva în viața ta…ceva care să te facă să lupți cu capul sus indiferent de ce urmează!
Primul lucru pe care îl faceți împreună este să învățați să aveți răbdare cu ceea ce nu e rezolvat. Iar apoi învățați să vă placă întrebările, pentru că ele ne ajută să găsim drumul înspre rezolvare. Întrebările tale despre tine, întrebările lui despre tine, toate construiesc drumul către soluții – nu îți fie frică să le pui, chiar dacă uneori ce descoperi nu este pe placul tău. În tot acest proces, fii sigur că terapeutul se uită pe același geam pe care te uiți și tu, cum spunea Yalom. Încearcă să înțeleagă cât mai corect ce ai simțit și să găsească cele mai bune soluții ÎMPREUNĂ cu tine.
buzz1
Prin a merge la psiholog nu îți cumperi o prietenie. Deși, pe undeva, e adevărat…e nevoie de un sentiment de prietenie în interacțiunea dintre voi doi, dar nu e de ajuns! Tot Yalom spunea că psihoterapia nu este un substitut al vieții tale, ci o repetiție generală a acesteia. Asta înseamnă că nu mergi constant pentru orice ți se întâmplă, ci înveți ce să schimbi și cum să faci asta pentru a îți fi mai bine…după care pleci! E ca la teatru când înainte de un spectacol se repetă piesa în costume. E un mediu controlat, ne putem opri oricând, dar în același timp, e și un mediu sigur unde secretele tale își găsesc cel mai bun sertar în care să fie păstrate. Ești acceptat necondiționat și înțeles. Apoi, după piesa de teatru, după ce pui în scenă ce ai repetat, evaluați tot împreună rezultatul, succesul sau insuccesul. E nevoie constant de îmbunătățiri! Pe unele le veți căuta în întâlnirile voastre, pe altele le vei găsi singur, pentru că deja ai experiență cu viața ta – ai mai jucat o dată piesa asta.
Nu îți fie teamă! În timp ce priviți pe aceeași fereastră și analizați ceea ce vedeți, psihologul va ști să fie empatic, să îți arate că îi pasă de tine necondiționat și că este sincer – e, probabil, cel mai sincer om pe care îl vei întâlni vreodată pentru că nu îi este frică să îți spună adevărul; știe că pentru asta ai mers la el!
În căutarea sensului vieții tale, poate, găsești undeva un “partener de călătorie”! Poate azi, e ziua ta!

 http://revistabulevard.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu