marți, 7 octombrie 2014

Omul devine ceea ce gandeste

Omul devine ceea ce gandeste-Nu atragem realitatea pe care ne-o dorim, ci ceea ce suntem!

Nu atragem realitatea pe care ne-o dorim, ci ceea ce suntem!

omul devine ceea ce gandeste Mintea umana poate fi comparata cu o gradina, ce poate fi cultivata inteligent sau lasata in paragina. Indiferent daca este cultivata sau neglijata, ea da insa fructe. Chiar daca omul nu cultiva seminte utile, exista destule seminte inutile de buruieni care vor cadea, se vor acumula si vor da roade.

Asa cum un gradinar isi cultiva lotul de pamant, semanand florile si fructele pe care le doreste si destelenind buruienile, noi trebuie sa ne ingrijim gradina mintii, sa smulgem „buruienile” gandurilor impure, nedemne, inutile si incorecte, si sa cultivam ganduri frumoase, nobile, curate si utile, tinzand astfel catre per­fectiune
. Prin acest proces, vom descoperi mai devreme sau mai tarziu ca suntem stapanii propriului nostru suflet si ai vietii noastre. Mai mult, ajungem sa descoperim legile gandirii si sa intelegem din ce in ce mai clar cum functioneaza fortele-ganduri si elementele mintii in modelarea caracterului, circumstantelor si destinului nostru.

Gandurile si caracterul sunt acelasi lucru. Asa cum caracterul se releva numai prin manifestarea lui in circumstantele exterioare, aceste circumstante depind intru totul de starea noastra interioara de spirit. Asta nu inseamna ca anumite circumstante prin care trecem exprima intregul nostru caracter, ci doar ca ele sunt intim conectate cu anumite ganduri pe care le emitem, fiind indispensabile pentru dezvoltarea noastra ulterioara.

Indiferent in ce etapa ne aflam, aceasta corespunde intru totul legii existentei noastre, respectiv gandurilor care ne structureaza caracterul. Nimic din viata noastra nu este intamplator, totul fiind rezultatul legii, care nu poate da gres. Acest lucru este valabil in egala masura pentru cei nemultumiti de mediul exterior si pentru cei incantati de acesta.

Circumstantele ne coplesesc doar atat timp cat avem convingerea ca suntem sclavii conditiilor exterioare. Atunci cand ajungem sa intelegem ca noi suntem inzestrati cu o putere creatoare si ca detinem controlul asupra solului nostru interior si a semintelor pe care le cultivam in el, din care se nasc apoi circumstantele exte­rioare, noi devenim stapanii destinului nostru.

Orice om care a cultivat o vreme purificarea interioara si autocontrolul stie ca circumstantele exterioare deriva din gandurile sale, caci observa ca modificarea acestora este direct proportionala cu transformarea starii sale mentale. De aceea, atunci cand facem efortul sincer de a ne remedia defectele de caracter, cu scopul de a progresa rapid, noi trecem in mod automat printr-o suita de vicisitudini.


Sufletul atrage realitatea pe care o gazduieste in gandurile sale, in egala masura lucrurile pe care le iubeste si cele de care se teme. El se poate inalta pana la nivelul aspiratilor sale supreme, dar poate cadea la fel de usor pe nivelul dorintelor sale neimplinite. Modalitatea prin care el primeste cea ce merita reprezinta circumstantele exterioare.

Orice samanta-gand cultivata sau care ajunge intamplator in minte tinde sa prinda radacini aici, sa produca roade, sa infloreasca mai devreme sau mai tarziu sub forma actiunilor si sa genereze oportunitati si circumstante similare esentei sale. Gandurile bune genereaza roade pozitive, iar cele rele roade negative.

Lumea exterioara a circumstantelor se modeleaza in functie de cea interioara a gandurilor. Din acest punct de vedere, atat circumstantele placute cat si cele neplacute servesc in egala masura binelui suprem al individului, caci noi culegem ceea ce semanam si invatam atat din suferinte cat si din bucurii.

Prin urmarirea dorintelor, aspiratiilor si gandurilor noastre, in masura in care ne lasam dominati de ele (fie de imaginatia noastra impura, fie de gandurile noastre elevate si pure), noi ajungem sa culegem in sfarsit roadele pe care le-am semanat, sub forma conditiilor exterioare din viata noastra. Acestea corespund legilor cresterii spirituale si adaptarii la mediu.

Fiind stapanii propriilor noastre ganduri, noi ne faurim singuri destinul, caracterul si mediul exterior. Nici chiar conditiile nasterii pe care le atrage sufletul nu sunt intamplatoare, iar cu fiecare nou pas pe care il face in acest pelerinaj terestru, el continua sa atraga acele combinatii de conditii care ii reflecta propria puritate sau impuritate, propriile puteri si slabiciuni, adica propria sa fata (la fel ca o oglinda).

Noi nu atragem realitatea pe care ne-o dorim, ci ceea ce suntem. Poftele si ambitiile noastre apar si dispar la fiecare pas, dar gandurile si dorintele noastre cele mai profunde sunt alimentate de propria noastra hrana, care poate fi nutritiva sau nu. „Divinitatea care ne modeleaza destinul” se afla in interiorul nostru, fiind chiar sinele nostru. Noi suntem cei care ne intemnitam singuri, iar gandurile si actiunile noastre sunt pazitorii Destinului. Ele ne pot deveni temniceri daca sunt impure, dar si ingeri pazitori daca sunt pure si nobile. Noi nu primim lucrurile pe care ni le dorim si pentru care ne rugam, ci cele pe care le meritam. Divinitatea nu ne raspunde la dorinte si rugaciuni decat daca acestea se armonizeaza cu gandurile si cu actiunile noastre.

Ce inseamna, asadar, in lumina adevarului, sa „lupti impotriva circumstantelor”? Înseamna sa te revolti impotriva unui efect exterior, in timp ce in sinea ta ii alimentezi singur cauza prin gandurile pe care le cultivi in inima ta. Aceasta cauza poate lua forma unui viciu constient sau a unei slabiciuni subconstiente, dar indiferent cum se manifesta, ea iti blocheaza eforturile constiente si te sileste sa gasesti un remediu.


Toti oamenii isi doresc sa isi imbunatateasca circumstantele exterioare, dar putini isi doresc sa se perfectioneze. De aceea, ei continua sa ramana inlantuiti.


Sa luam exemplul unui om sarac lipit. El isi doreste cu disperare sa isi imbunatateasca mediul exterior si confortul personal, dar in acelasi timp isi bate joc de munca sa si se considera indreptatit sa isi insele patronul sub pretextul salariului insuficient pe care i-l plateste acesta. Un astfel de om nu intelege nici macar rudimentele acestor principii care stau la baza adevaratei prosperitati, asa ca nu numai ca nu are nicio sansa de a iesi din saracia in care se zbate, dar chiar atrage o saracie inca si mai mare prin indolenta si gandurile sale negative, impure si mincinoase.


Sa luam acum exemplul unei femei bogate care este victima unei boli dureroase si persistente datorate lacomiei sale. Ea este dispusa sa plateasca oricat pentru a se vindeca, dar nu renunta la dorintele sale lacome. Cu alte cuvinte, ea si-ar dori sa se bucure in egala masura de poftele sale nefiresti si de o sanatate perfecta. Din pacate pentru ea, aceasta femeie nu are nicio sansa sa se vindece, caci nu a invatat care sunt principiile unei vieti sanatoase.

Un alt exemplu pe care il putem da este cel al unui angajator care incearca sa evite plata salariului minim impus de stat, reducand salariile angajatilor sai cu scopul de a-si maximiza profitul personal. Acest om nu merita sa se bucure de prosperitate, iar cand se trezeste falit si cu reputatia patata, el da vina pe circumstantele exterioare, fara sa isi dea seama ca le-a atras singur prin comportamentul sau.

Exemplele de mai sus nu fac decat sa ilustreze adevarul ca fiecare om isi genereaza singur circumstantele exterioare (ce-i drept, cel mai adesea inconstient). Desi incearca sa isi imbunatateasca aceste circumstante, atat timp cat gandurile si dorintele sale nu se armonizeaza cu scopul sau, el nu are nicio sansa sa si-l atinga si se va simti in permanenta frustrat. Exemplele de mai sus pot fi multiplicate si variate la infinit, dar acest lucru nu este necesar, caci tu poti urmari actiunea legilor gandirii in propria ta minte si in propria ta viata. Simpla urmarire a circumstantelor exterioare nu este suficienta pentru a te ajuta sa intelegi aceste lucruri, si cu atat mai putin sa iti modifici in bine aceste circumstante.


În realitate, nimeni nu poate declara cu certitudine ca suferintele sale sunt consecinta calitatilor sale pozitive, si nu cea a viciilor sale, atat timp cat nu si-a eliminat chiar si ultimul gand impur din minte si chiar si ultima pata de pe suflet. Oamenii aflati in drumul catre Perfectiune, dar inca departe de aceasta, sunt nevoiti sa suporte consecintele Marii Legi, care este intotdeauna absolut dreapta, neoferind niciodata lucruri bune pentru ganduri rele si invers. Cine ajunge la aceasta cunoastere isi poate privi retroactiv viata, dandu-si seama ca aceasta a fost dintotdeauna ordonata corect, toate experientele sale din trecut – deopotriva cele placute si cele neplacute – fiind consecinta echitabila a gandurilor emanate de sinele sau inca insuficient de evoluat (desi aflat in plin proces de evolutie).

Gandurile si actiunile bune nu pot produce niciodata rezultate rele, la fel cum gandurile si actiunile rele nu pot produce niciodata consecinte benefice. Suferinta este intotdeauna efectul gandurilor negative. Ea arata ca nu suntem in armonie cu noi insine, si deci cu Legea Vietii. Unicul scop al suferintei este purificarea, respectiv arderea gandurilor inutile si impure. În cazul oamenilor puri, suferinta nu poate exista. Odata arse impuritatile minereului, aurul nu mai trebuie ars. În mod similar, o fiinta perfect pura si iluminata nu are de ce sa sufere.


Circumstantele asociate cu suferinta sunt rezultatul lipsei de armonie interioara (la nivel mental). Cele asociate cu binecuvantarea sunt rezultatul armoniei interioare. Masura gandurilor corecte este starea de binecuvantare, nu posesiunile materiale. În mod similar, masura gandurilor incorecte este nefericirea, nu lipsa posesiunilor materiale. Binecuvantarea nu se asociaza cu bogatia materiala decat atunci cand atunci cand din urma este folosita in mod just si cu intelepciune. La randul lui, omul sarac nu devine nefericit decat daca este nemultumit de destinul sau, considerandu-l nedrept.


Cele doua extreme ale negativitatii sunt saracia si excesul. Ele sunt la fel de nefiresti si sunt consecinta unui dezechilibru interior. Indiciile armoniei sunt fericirea, sanatatea si prosperitatea. Aceste indicii sunt consecinta adaptarii echilibrate a mediului interior la cel exterior, respectiv a integrarii noastre armonioase in mediul inconjurator.

Noi nu putem deveni maturi decat atunci cand incetam sa ne mai plangem si sa mai dam vina pe altii, respectiv cand incepem sa cautam justitia ascunsa care ne guverneaza viata. Pe masura ce ne adaptam mintea tinand cont de acest factor, noi renuntam sa ii mai acuzam pe ceilalti pentru propriile noastre circumstante si incepem sa ne construim ganduri nobile si ferme. Nu ne mai revoltam impotriva conditiilor exterioare, ci incepem sa ne folosim de acestea pentru a progresa mai rapid si pentru a ne descoperi puterile ascunse si posibilitatile acumulate inlauntrul nostru.

Principiul care prevaleaza in univers este legea, nu confuzia. Sufletul si substanta vietii este justitia, nu injustitia. Forta care pune in miscare si guverneaza lumea este dreptatea, nu nedreptatea. Ce-i drept, pentru a putea observa ca universul este drept, noi trebuie sa devenim noi insine drepti, adica sa ne armonizam. De-a lungul acestui proces, vom constata ca pe masura ce ne modificam gandurile in raport cu alti oameni si cu diferite situatii, gandurile oamenilor fata de noi si situatiile se schimba la randul lor.

Daca ne vom modifica in mod radical gandurile, vom ramane uimiti de transformarea rapida a conditiilor materiale in care traim. Unii isi imagineaza ca gandurile pot fi tinute secrete, dar nu pot. Ele se cristalizeaza rapid in obiceiuri, iar obiceiurile se solidifica in circumstante exterioare.

Gandurile animalice se cristalizeaza in obiceiuri precum alcoolismul si desfraul, care se solidifica in degradare si boala.

Gandurile impure de orice fel se cristalizeaza in obiceiuri degradante si confuze, care se solidifica in circumstante adverse si in dificultati.

Gandurile de teama, indoiala si indecizie se cristalizeaza in obiceiuri ce conduc la slabiciune si inconstanta, care se solidifica in circumstantele specifice esecului, saraciei si dependentei (similara sclaviei).

Cele de lene se cristalizeaza in obiceiuri precum necinstea si indecenta, care se solidifica in circumstante precum grosolania si cersitul.

Gandurile de ura si resentiment se cristalizeaza in obiceiuri precum acuzatiile si violenta, care se solidifica in circumstante precum ranile si persecutiile.


Gandurile egoiste de toate felurile se cristalizeaza in obiceiuri egocentrice, care se solidifica in circumstante dintre cele mai neplacute.


Pe de alta parte, gandurile frumoase de toate felurile se cristalizeaza in obiceiuri pline de gratie si de bunatate, care se solidifica in circumstante geniale si insorite.

Gandurile pure se cristalizeaza in obiceiuri precum cumpatarea si autocontrolul, care se solidifica in circumstante precum linistea si pacea interioara.

Gandurile de curaj, independenta si decizie se cristalizeaza in obiceiuri puternice, care se solidifica in circumstante asociate cu succesul, abundenta si libertatea.

Cele pline de energie se cristalizeaza in obiceiul curateniei si al muncii asidue, care se solidifica in circumstante ce asigura protectia si securitatea.

Gandurile pline de iubire si de altruism se cristalizeaza in obiceiul iertarii de sine si fata de ceilalti, care se solidifica in circumstante precum prosperitatea si bogatia.

Mai devreme sau mai tarziu, orice ganduri cultivate cu perseverenta (deopotriva bune sau rele) genereaza rezultate similare asupra caracterului si circumstantelor exterioare. Nimeni nu isi poate alege direct circumstantele, dar orice om isi poate alege gandurile, modelandu-si indirect circumstantele exterioare.

Natura ne ajuta daruindu-ne ganduri incurajatoare si prin prezentarea unor oportunitati care scot la suprafata gandurile similare asociate cu ele.

Daca vom renunta sa mai emitem ganduri pacatoase, intreaga lume se va purta mai frumos cu noi si va fi gata sa ne ajute.

Daca vom renunta la gandurile de slabiciune si de boala, in viata noastra vor aparea oportunitati vindecatoare.

Daca vom cultiva ganduri bune, soarta nu ni se va mai parea cruda si nu ne va conduce niciodata catre circumstante care ne vor umple de rusine.

Lumea este caleidoscopul nostru personal, iar diferitele combinatii de culori pe care ni le prezinta in fiecare clipa sunt proiectii colorate ale propriilor noastre ganduri.


 http://www.esoterism.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu